top of page
Anker 1

Udvikling af Folkets Park 

Af: Simone Grytter, Nicolai Zwinge og Johan August

Dokumentarfilm

Udvikling af Folkets Park er et byudviklingsprojekt på Nørrebro, som blev udført sammen med bl.a. Spektrum Arkitekter, byggefirmaet Logik og Co. samt lokalområdets mange og mangfoldige aktører. 

Baggrund

Den historiske Folkets Park på Nørrebro i København blev i perioden 2013-2014 ikke bare udviklet fysisk. Omdannelsen af parken betød også en mental forandring for områdets beboere, med fokus på konfliktløsning, ejerskab og jobskabelse. Den før så slidte, mørke og utrygge park genopstod som folkepark.

I forsommeren 2012 blev fire unge overfaldet i deres bil på Griffenfeldsgade ved Folkets Park af en større gruppe unge fra Indre Nørrebro. Ofrene, som var på vej til koncert i Forum, blev hevet ud af deres bil og tævet og knivstukket, fordi gerningsmændene fejlagtigt troede, at koncertgæsterne kom fra den rivaliserende bande AK81.

Det brutale overfald ryddede forsider landet over, og når bandekrigen skulle illustreres i medierne var det med billeder af Folkets Park. Parken var, forstod man, gledet såvel folket som myndighederne af hænde. Det var på denne baggrund at Kenneth Balfelt Team og Spektrum Arkitekter blev hyret til at løfte Folkets Park fysisk og socialt. 

Udvikling af Folkets Park

Venstrefløjsaktivister, unge mænd, øldrikkere, hjemløse afrikanere og romaer, en hashsælger, queers og børnefamilier. Få steder kan byde på så mangfoldig og outreret en brugergruppe som Folkets Park på Nørrebro. Spørgsmålet var, hvordan en borgerinddragelsesproces med så mange og så forskellige brugere på ny kunne skabe glæde, ejerskab og tryghed omkring en park, der efterhånden kun blev brugt af dem, der ikke havde andre steder at gå hen?

Første skridt var at tale med parkens brugere. Én efter én eller i små grupper og med tolk på om nødvendigt. Få dem til at tale om dét, som de er eksperter i, nemlig lokalområdet og livet i parken, parkens kvaliteter og udfordringer.

 

Kenneth Balfelt Team mødte i alt 175 i borgere i løbet af borgerinddragelsesprocessen. Gradvist formede projekter sig i samspil med områdernes interessenter.

 

Den ”nye” Folkets Park åbnede i efteråret 2014 og er blevet et attraktivt og trygt sted for lokalområdets beboere, som i dag flittigt leger på aktivitetsmøblet eller blot hænger ud på én af de nye bakker eller træplinter.

bottom of page