2024-igangværende
Skitse af byrumselementer (volumentstudie) med de tre komponenter for trivsel.
Mange børn og unge mistrives og føler sig pressede, stressede og ufrivilligt isolerede. Det er en kompleks udfordring, som kalder på at vi nytænker, samtænker og samskaber.
Rødovre Kommune har hyret os, Kenneth Balfelt // Johan August, til at gå nye veje ved at forbinde indsatsen for bedre trivsel for byens yngste borgere med den aktuelle byudvikling — i forlængelse af vores flerårige kunstneriske udviklingsarbejde for at forebygge stress og mistrivsel.
Elsines vækstrum er et metodeudviklingsprojekt til at øge trivslen og styrke børn og unges aktive deltagelse i analoge fællesskaber via et nyt byrum med restituerende greb, lege, spil og samværsformer som er organiseret til at skabe en ny vej ind i uformelle eller eksisterede fællesskaber. Det er både for børn og unge i socialt udsatte positioner og som en forbyggende trivselsindsats for børn og unge generelt.
Fem definerede indsatsområder som står på tre metodeplatforme — deceleration, samhørighed og forhold til kroppen:
Mod på ny analog virkelighed (strukturelt/kulturelt)
Trygt rum til at tale om det som er svært (relationer)
Nærvær i relationer (relationer)
Tid og evne til fordybelse (individuelt)
Mærk dig selv (individuelt)
skal afprøves i tre sammenflettede metodespor, som skal sikre hhv. forankring, indhold og rammer via. et organiserings-økosystem, med en nyudviklet værktøjskasse og et nytænkt byrum med fokus på restitution.
Vi skal bl.a. udvikle et nye byrum i Gartnerbyen centralt i Rødovre, så de i højere grad understøtter børn og unges mentale sundhed. Vores vision er at børn og unge får en arena til at udvikle deres liv ud fra naturens tempo.
Gennem både nytænkte grønne byrumselementer, et organiserings-økosystem og kreative og restituerende aktiviteter som kan indtænkes i dagligdagen, vil vi udvikle nye måder at bruge byens rum på med et trivselsperspektiv. Byrummene vil både være en læringsarena for restituerende aktiviteter, som kan tages med tilbage til skolen, klubben, foreningen, arbejdspladsen eller hjemmet, og samtidig være et aktivt opholdsrum med restituerende indhold.
Projektet søger hverdagsnære og samskabte løsninger, der giver børn og unge større nærvær, flere pauser og mere restitution integreret i deres hverdag samt bedre muligheder for at indgå i positive fællesskaber.
AIR-metoden
Projektet vil benytte vores AIR-metode, Aktivitets Integreret Restitutions metoden: For at modvirke aktiviteter som leder til stress, skal vi normalt kompensere med restitution som fx mindfulness, pauser, meditation, natur eller yoga. Men ofte har vi ikke tid eller ro til det, når vi er pressede. AIR-metoden går derfor ud på at integrere restitution i vores aktiviteter, sådan at vi kan gøre begge dele samtidigt.
Projektets tre komponenter
Projektet går ud på at opbygge tre sammenflettede komponenter:
Adfærd: Greb, metoder og instruktioner til restitution (efter AIR-metoden) samt undervisning og formidling af disse.
Organisering: Bæredygtigt organiserings-økosystem, der bla sikrer lokal forankring efter projektafslutning.
Rummeligt: Byrum med byrumselementer til mental- og relationel udvikling.
Ad 1) Greb
Vi vil udvikle nye metoder og greb til mental restitution på individ- og fællesskabsniveau. Greb som skal skabe en ny adfærd, der indtænker restitution i flere aspekter af vores hverdag. Hvordan kan vi bruge byrum til at restituere samtidig med at vi gennemfører hverdagsaktiviteter som skole, foreningsaktiviteter, familie- og fritidsliv?
Grebene vil bygge på evidensbaseret stressforebyggelse, restitutionsmetoder, mindfulness, meditation, naturterapi og relationsarbejde, som oversættes med AIR-metoden. Det kan fx være en klasse som med deres lærer tager en opgave med ud i vækstrummets restituerende omgivelser og anvender grebene integreret i den faglige opgaveløsningen. Det kan være at en gruppe står i en cirkel med ryggen til hinanden og kommer med inputs til opgaven en ad gangen. Her nedtones hierarkier, idet vi kan ikke se de andres reaktioner og samtidig deltager alle og får sagt noget.
Grebene kan også tages med tilbage til dagligdagens øvrige livsførelse i skolen, i hjemmet, foreningen eller klubben. Dvs. at grebene på sigt kan anvendes og integreres i hele vores livsførelse. Dermed skabes potentialet for en ny mental bæredygtig adfærdskultur, som er projektets langsigtede vision.
Ad 2) Organisering
For at mobilisere børn og unge og andre borgere til at restituere, sammen og hver for sig, i uformelle og formelle fællesskaber, udvikler vi et organiserings-økosystem. Strategien er her at skoler, boligforeninger, institutioner og foreninger engageres i udviklingen af projektet og tilbydes værktøjer, metoder og byrum, sådan at de kan tilrettelægge nogle af deres aktiviteter, så restitution via AIR-metoden indgår.
Vi så i vores for-analyse at alle organisationer vi talte med betragter mistrivsel som et vilkår som står i vejen for fællesskaber, relationer, læring og nærvær. Motivationen for organisationerne for at deltage er derfor at de via projektet kan skabe større trivsel, bedre sammehold, større psykologisk tryghed samt fokus og nærvær til deres kerneaktiviteter. Disse samarbejder er “sået” i for-projektet og skal modnes i dette projekt.
Ad 3) Byrumselementer
Vi udvikler konkrete byrumselementer til det nye byrum på Aage Knudsens Strøg i Gartnerbyen. Her vil vi give plads til vores bløde indre liv og behovet for den langsomme sansning af selvet, hinanden, byens liv og naturen i byen. Her kan du fordybe dig, få ro på, øve mindfulness, hygge og lege med andre og løse opgaver. Der kan afholdes nytænkt undervisning, aktiviteter, events og møder, hvor ro og restitution integreres. Fx har vi talt med Islev Taekwondo, som kan afholde åbne Qigong (fysiske/mentale helbredsøvelser) events i det programmerede grønne byrum og derved både introducere nye og egne brugere for det. Vækstrummene skal tilbyde tryghed for den der opholder sig alene, kan tilbyde små rum til nære samtaler og større cirkler til formelle og uformelle fælleskaber.
Rødovres baggrund for projektet
Projektet ligger i forlængelse af trivselstopmøde 2023 i Rødovre, hvor over 100 fagpersoner var med om ‘Mod på trivsel’. Konklusionen på topmødet var, at de er nødt til at tænke på tværs af fagligheder og gå nye veje for at vende kurven. Børn og unges trivsel har højeste prioritet og året 2024 er udnævnt som særligt ’trivselsår’.
Samtidig er Rødovre en by i rivende udvikling med stor tilflytning af børnefamilier. Der er derfor lige nu et behov og en unik mulighed i forstaden or at inddrage byudviklingen i en langsigtet indsats for børn og unges trivsel.
Kunstnernes baggrund for projektet
Kenneth Balfelt // Johan August har siden 2017 udviklet på at forebygge stress i samfundet. I 2021 bidrag de til udstillingen “Work it out” på Kunsten i Aalborg om fremtidens arbejdsliv. Med vores værk, et nytænkt møderum og en mødeguide, undersøgte vi mulighederne for at skabe en mødekultur, der virker stressreducerende og samtidig skaber mere meningsfuldhed og kreativitet. I 2022 lavede vi kunstudviklingsprojektet “Sowing the Seeds of Love” på Kunsthal Charlottenborg, som nytænkte indsatser til at håndtere præstationspres og stress blandt unge studerende. Siden har de udviklet på hvordan hhv. indsatser for børn og unge og byrum kan bidrage til at øge trivslen.
Børn og unges mentale trivsel via grønne byrum
Rødovre Kommune, støttet af Statens Kunstfond
Kurateret af kunstkonsulent Anni Lave Nielsen
Partnere: Kenneth Balfelt // Johan August